Köszöntés!

Szeretettel köszöntelek az Úr Jézus Krisztus nevében!
Ez az oldal azért jött létre, hogy tájékoztasson arról, hogy milyen Biblia és hozzá tartozó modulok készültek ill. készülnek a theWord, a MySword és az e-Sword számítógépes bibliai programokhoz, és milyen szolgálatokat végzek az Úr kegyelméből.
Remélem hasznos információkkal szolgálnak e bejegyzések!

Testvéri szeretettel: Baranyi László

2009. november 6., péntek

Aranyas Biblia 1685


A következő teljes Biblia modul az Aranyas Biblia, amit ha az Úr éltet elkészítek.

Egy rövid ismertető:
Misztótfalusi Kis Miklós ún. Aranyas Bibliája, amely az első fennmaradt magyar nyelvű teljes bibliafordításnak, a Vizsolyinak (Károli, 1590) már a hatodik, javított kiadása.

Ez alig száz évvel később, 1685-ben készült el Amszterdamban a névadó erdélyi tudós-nyomdász vezényletével, aki a Hollandiában hamar elsajátított világhírű és -színvonalú – majd innovatív – betűmetszésével szerzett vagyonából finanszírozta a 3500 példányos vállalkozást ott tanuló magyar fiatalok, illetve helyiek segédletével.

A polihisztor Tótfalusi eredetileg a református teológusok szokásos egyetemi tanulmányi útját járta nyugaton, de már kezdettől fogva kereste az eszközöket és lehetőségeket, amelyekkel a magyar nyelvű, kis formátumú Bibliára vonatkozó kereskedelmi hiányt, valamint a megelőző amszterdami kiadás (4.) hibáit korrigálhatja. Ez utóbbit héber és latin nyelvi ismeretei tették lehetővé. A szöveg ilyetén gondozása példátlan a magyar könyvnyomtatás addigi történetében.

Áldjon az Úr!

Blaci

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése